Ulrikas kaffelänkar – 13 februari 2012

by Ingemarsdotter on 2012-02-13

Tim Wendelboe önskar en mer transparent kaffeindustri, och lägger därför ut hur mycket de betalade för kaffe förra året (uppdelat på kaffe, region etcetera). Och tycker du att special-kaffet är dyrt så rekommenderar jag en bloggpost där TW försöker förklara varför. På frågan varför man ska betala mer för special-kaffe skriver han bland annat (och detta är väldigt viktigt):

I believe that we cannot continue to exploit the coffee producers. Sooner or later they will stop producing coffee and that is a scenario I would not like to see. So, if you love coffee and would like to continue to be able to appreciate its wonderful flavours and diversity, then choose quality coffee before cheap quantity coffee.

Är då special-kaffet så väldigt dyrt egentligen, eller borde det kosta mer? James Hoffmann, på jimseven.com, jämför med Nespresso som ju folk gladeligen köper trots en hög kostnad per kopp. Han avslutar sin bloggpost med:

I don’t think we should be beating the drum of anger about Nespresso and K-Cups retail prices, unless we never aspire to them ourselves. We should be learning the lessons they provide us – how to sell coffee effectively, how to make coffee at a higher price point more accessible – and answer some less comfortable questions such as why we’re considered overpriced, and why we might be inaccessible in comparison.

Och nu lite vett och etikett: Snälla baristor – håll i örat på koppen, och inte på koppens kant skriver samme James Hoffmann. Jag håller helt med.

Att Lilla Kafferosteriet porträtteras i tidningen Hotell och Restaurang får väl ses som ett bra steg på vägen mot bättre kaffe på just restauranger. Märkligt är det sannerligen att kaffet ofta är eftersatt även på bättre restauranger (finns anledning att återkomma till detta i senare bloggposter).

Hur långt efter rostningsdag är dina bönor bra nog att göra kaffe på? Svaren lär variera beroende på vem som du frågar. Sang Ho Park som bloggar på koreanbarista.com har provat bönor (genom koppning och bryggning i porslinsfilter) från samma rosteri men med olika färskhetsgrad. Resultat? Det går att brygga ett helt okej kaffe på bönor från en öppnad påse efter fyra till sex veckor (under förutsättning att bönorna har rostats strax innan man öppnar påsen). Fem månader “gamla” bönor funkar däremot inte trots oöppnad förpackning, enligt Sang Ho Park. Dock och men… Efter samtal med Johan och Nyström får jag veta att de har ett hållbarhetsdatum, från rostningsdag, på sex månader för brygg, och nio månader för espresso…

Bönor för bönor” heter ett projekt som stödjer kvinnor genom kaffe på Internationella Kvinnodagen den 8 Mars:

Anna på Select Origin Coffee rostar kaffe från Cafe Femenino i Peru. Sedan donerar Select Origin 20kr per kg och deltagande butiker och kaféer donerar 1kr per kopp och 5kr per påse till Alla Kvinnors Hus i Sthlm. Ju mer kaffe vi dricker desto mer donerar vi, så ta med dina kollegor och vänner, tillsammans kan vi göra skillnad!

 

Previous post:

Next post: