Ulrikas kaffelänkar – 27 januari 2012

by Ingemarsdotter on 2012-01-27

The infinite emotions of coffee är namnet på en ny bok skriven Alon Halevy, som leder Googles databasforskning-grupp i Californien. Han har besökt över trettio länder på sex kontinenter för att utforska olika kulturella förhållningssätt till just kaffe:

The Infinite Emotions of Coffee provides a contemporary prism of the drink that so much of the world takes for granted every morning. Technopreneur Halevy’s travels to more than 30 countries on six continents shed light on how coffee has shaped and is influenced by different cultures through the bean’s centuries-spanning journey of serendipity, intrigue, upheavals, revival, romance and passion. With more than three years of field research, over 180 color photographs, and richly illustrated infographics, this book is an immersive experience that brings alive the enduring allure of coffee and the nuanced emotions of both tradition-bound and avant-garde café cultures.

Naturligtvis besökte han många caféer på sina resor, och några av dem har han listat på webbplatsen. I Sverige tyckte han bland annat om Cocovaja, Koppi och Da Matteo. Jag för min del tycker att det är oerhört coolt att just en Google-forskare har en sådan penetrerande passion för kaffe. (Hittat via sprudge.com).

Stockholm Roast heter det senaste tillskottet av specialkaffe-rosterier i Sverige. För att vara korrekt så har det funnits ett tag, men drivs sedan i höstas av Johan Ahlgren, Öner Kulbay, Oliver Sundfeldt och Carl Wachtmeister. Johan lärde jag känna när han drev en espresso-bar i Gamla Stan, och någonstans där och då var det som mitt kaffeintressse började. Tack för det Johan :) . Häromdagen besökte jag rosteriet, och det är verkligen inspirerande att möta människor som verkligen gillar det de gör. Och inte minst har viktiga kunskaper i ämnet och dessutom modet att satsa. I det rykande färska nyhetsbrevet som kom idag berättar de lite om kaffet:

I skrivande stund rostar vi bönor till vår Espressoblend Transatlantic Espresso. Speciellt stolta är vi också över vårt nya Brasilienprojekt. Där ingår fyra gårdar belägna inte mer än 8 mil ifrån varandra, men som trots detta framställer bönor med helt skilda karaktärer. Dessa spännande påsar blir snart tillgängliga för Er! Kommande månader kommer vi även att erbjuda Transatlantic Espresso, de fyra nya brassarna, Plantations Bryggblend samt Stockholm Syndrome – vår premium blend.

Coffeetown och Baristashopen kan ni beställa hem Stockholm Roasts kaffe. Vill nu hellre klämma på påsarna går ni till Andra Bönor i Stockholm, eller till  Te & Kaffehuset i Malmö.

Johan Ahlgren på Stockholm Roast
Rättvisemärkt eller inte, är en fråga som då och då kommer upp på agendan. Daily shot of coffee ställer sig frågan How fair is fair trade? Timbro gav för några år sedan ut rapporten Vad rättvisemärkt inte berättar. Jag tycker nog att direct trade låter mer sunt på det stora hela, det vill säga att kaffet köps direkt från odlarna utan mellanhänder.

Den 5 februari drar Barista Cup 2012 igång, och med anledning av det hålls en Barista Cup workshop den 1 februari klockan 19.00 i da Matteos lokaler på Magasinsgatan. Öppet för alla.

Mjölk i kaffet eller inte? Sprudge.com tar sig an ämnet på ett litet oväntat sätt.

Previous post:

Next post: