Ulrikas kaffelänkar – 31 oktober 2011

by Ingemarsdotter on 2011-10-31

Latten är död om man får tro Da Matteo, som nu tar ett ordentligt grepp om sin kaffe-meny. Istället för cappuccini, latte, cortado… kan du hädanefter endast beställa “espresso med skummad mjölk. Liten, mellan, stor.”Jag funderar på om man kan beställa en liten på dubbel espresso?

I helgen gick Nordic Roaster Forum av stapeln för fjärde året i rad. Denna gång var det Da Matteo som står som värd. Bloggposter och videolänkar hittar du här, och på Twitter var det hashtaggen #NRF2011 som gällde.

Jag har aldrig varit i Oslo, men när jag någon gång åker dit kommer Tim Wendelboe vara ett av de första ställen jag besöker, och precis som för de flesta mikrorosterier i Sverige är hållbarhet såväl ur ett mänskligt som ekologiskt perspektiv viktigt. För en dryg vecka sedan blev de dessutom uppmärksammade i NY Times i en artikel om kaffe i just Oslo.

Apropå hållbarhet och kaffe så är det på agendan lite överallt nu. Korrespondenterna i SVT handlade förra veckan, i avsnittet Beska droppar, om hur klimatförändringar och bekämpningsmedel påverkar arbetarna på kaffeplantagerna och även kaffeskördarna. Jag har tyvärr inte hunnit titta på programmet. Samma dag pratade Johan Damgaard från Johan och Nyström om klimatförändringarnas inverkan på bland annat kaffepriser och kvalitet. En relativt nystartad blogg är Nordic Approach som också fokuserar på hållbarhet:

Nordic Approach is a forward thinking green coffee importer targeting the emerging market of quality roasters throughout Europe.

Our goal is to take coffee quality to a new level, starting at the source, and bring these coffees to roasters that appreciate it’s value and uniqueness.

Our mission is to not only raise the quality of the coffee but to contribute to a more transparent and sustainable coffee trade by developing close relationships and build bridges between farmers, exporters and roasters.

På tal om Johan och Nyström så har de nyligen släppt en app (just nu för iPhone, men snart även för Android) där du bland annat hittar närmaste återförsäljare av deras kaffe, men som framför allt hjälper dig med de rätta proportionerna mellan vatten och kaffe för fem olika bryggmetoder. Och nej, den bryggmetod vi vanligtvis tänker på är inte ett av alternativen. Jag gillar appen, som är lättnavigerad, informationsrik och relevant. Vad jag däremot har lite problem med när det gäller Johan och Nyström är deras webbsida. Dels förstår jag inte varför de har en flik för nyheter och en flik för deras blogg då dessa ibland har liknande/samma innehåll på båda ställena. Dessutom är nyheterna personligt skrivna och skulle lätt kunna kategoriseras som blogginlägg – slå ihop nyheter och blogg och underlätta för besökaren är mitt råd. Dels har blogginläggen inga permalänkar, vilket gör de enskilda blogginläggen svåra att länka till (i sitt nuvarande skick måste jag gå via kommentarerna för att kunna länka till enskild post).

Previous post:

Next post: